Stadsbud i Storstockholm består i dag av ca 55 st egenföretagare anslutna till våra 3 kontor. På varje kontor finns åkare som äger sina bilar och har både trafiktillstånd och rättigheter och Stadsbud som är enskilda företagare.
Föreningens åkare följer miljözonerna i stockholm där tunga lastbilar har Euro 5 som får köras 2020 ut samt Euro 6 som får gå på obestämd tid. Eftersom vi har 3 kontor så kan vi oftast ombesörja alla jobb som inkommer. Vi använder inga underleverantörer till våra jobb och kan på så sätt bibehålla kvalitén till våra kunder.
Kunder som anlitar oss kan då tryggt veta att det kommer riktiga stadsbud som utför arbetet/flytten. Stadsbudskåren sätter högt värde i sitt yrke och vill att alla som representerar föreningen ska leva upp till vissa krav därför har vi ett aspirant-system.
Först efter 2 år i föreningen som aspirant röstas man in som ordinarie stadsbud
om man nu har visat att man gillar jobbet och sköter sig. Detta är en av våra regler som ingår i våra stadgar sen gamla tider.
Alla stadsbud i föreningen får ej heller vara straffade för stöld eller egenmäktigt förfarande eller liknande då vi är mycket noga med den personliga servicen.
När vår kår startade på allvar var konkurrensen brutal på gator och torg i Stockholm. Vi citerar vår gamla krönika från 1930.
1863 överraskades så plötsligt huvudstaden av en ny prydlig stadsbudskår iförda snygga arbetskläder och mässingsplåt på mösskärmen. Åbjörnsons stadsbudskår hade startat för att ge medborgare trygg och ansvarskännande hjälp. 1893 när världsutställningen i Stockholm ägde rum insåg stadsbuden snabbt att man skulle vara hopplöst ute om man inte utrustade sig med velocipeder. Det väckte uppseende att man lagt sig till med cyklar och i tidningarna ansåg man det vara belägg för att stadsbuden ville följa med sin tid. Från den tiden härstammar dagens Stadsbud i Storstockholm.
Du känner igen oss på mässingsplåten i mössan. Den får bäras bara av oss. Vi lutar oss än i dag på de stränga stadgar som upprättades på 1860-talet för att det skulle bli ordning, reda och yrkesmässig hantering av de riktiga stadsbudsjobben. Faktum är att vi stadsbud gör i stort sätt samma saker idag som för 160 år sedan. Även om mycket har hänt så är grundproblemen de samma. Vi betjänar kanske oftare företag än privatpersoner idag. Och jobben är oftast större och längre. Men faktum är att vi får rycka in på de mest varierande uppdrag, allt från att byta lampor till att köra truck.
Stadsbuds alla lastbilar är miljöklassade och får köras inom Stockholms miljözon. Stadsbud inhandlar sitt sortiment hos miljöcertifierade företag t.ex.
Vi strävar efter att ha kunskap och vilja att anpassa till kundernas och samhällets krav på ekologiskt uthållighet och minsta möjliga negativa miljöpåverkan.
Kvalitetspolicyn är kopplad till affärsidén. Policyn avser alla arbetsuppgifter från en registrerad order tills att varan eller tjänsten är levererad till kund.
Vårt kvalitetsarbete skall på ett naturligt sätt engagera alla anställda så att verksamhetssystemet upplevs som ett dagligt verktyg för att kunna styra och leda oss på rätt sätt i våra arbetsuppgifter och för att uppfylla kunders krav.